Boříme mýty o šlích a kšandách! Znáte výhody šlí a víte, kdy je správně nosit?


Šle, kšandy, kšíry, šráky: nosí se ještě vůbec?

 

Slyšeli jste o nich, ale pořád netušíte, k čemu by vám byly? Šle, kšandy, kšíry nebo šráky nejsou jen pro malé děti nebo barmany. Své místo v pánském šatníku si našly již před více než dvě stě lety a jen tak o něj v brzké době nepřijdou. Naopak, stávají se více a více populárními. Jak asi tušíte, jejich primární funkce je stejná jako funkce opasku – tedy udržet kalhoty. Od čistě funkčního hlediska se však v poslední době ustupuje a původně funkční doplněk se stává čím dál tím více módní záležitostí.

 

Není to však jen o módě, své místo si totiž ve vašem šatníku kšandy právoplatně zaslouží, i pokud vám na módních trendech nezáleží. Prvním nezanedbatelným důvodem je pohodlnost. Je totiž značně pohodlnější nosit šle, které máte přes ramena, než opasek, který vás stahuje v pase. Jistě znáte ten pocit, když si dáte dobrý oběd a pásek, který vám byl ráno tak akorát, vás začne stahovat. S kšandami žádné povolování opasku řešit nemusíte. Navíc povolený opasek nikdy nevypadá dvakrát dobře.

 šle a kšandy wowdoplnky.cz

 

Druhým podstatným důvodem je samotný způsob jakým šle, respektive kšandy, kalhoty podrží. Pokud nosíte opasek, protože jste zhubli a kalhoty jsou vám veliké, může se vám stát, že se pod opaskem kalhoty pokrčí. To není dobře pro kalhoty ani pro vás. Pokrčená látka, která vás tlačí pod páskem, není rozhodně nic příjemného.

 

Kšandy nebo opasek?

 

Pozor, netvrdíme, že by šle či kšandy měly plně nahradit opasky. Šle i opasky mají své využití a spíše se doplňují, než aby si konkurovali. Často záleží na příležitosti, na kterou se chystáte vydat. Opasek je každodenní variantou vhodnou na obchodní jednání, zatímco šle mají více slavnostní charakter. Proto je častěji vídáme na svatbách nebo nedělních vycházkách do společnosti. Dobře sladěné šle se zbytkem oblečení poukazují rovněž na dobrý vkus gentlemana a cit pro oblékání. Pěkně vše sladit může být na druhou stranu mírně složitější, než navléct opasek, který vám ladí s obuví (případně s aktovkou nebo páskem od hodinek).

 

kšandy šle wowdoplnky.cz (1)

 

Pro koho by měly být šle volbou #1?

 

Šle by měly zvážit rovněž muži mohutnější postavy. Mají totiž jednu skvělou vlastnost a to tu, že opticky zeštíhlují. Na rozdíl od opasku, který tělo opticky rozpůlí vedví a nabuzuje dojem kratšího trupu i nohou.

 

Jaké šle/kšandy vybrat?

 

Pokud si chcete koupit šle nebo kšandy, ale nejběžnější verze s klipy se vám z nějakého důvodu nelíbí, můžete rovněž zvážit luxusnější knoflíkovou verzi. Pokud vaše kalhoty nemají knoflíky, na které se kšandy připínají, můžete požádat jakoukoliv i průměrně šikovnou švadlenku, která vám je během pár minut přišije.

 Untitled design

 

Nyní, když už víte, že šlí se není potřeba obávat - tedy že v mnoha situacích vypadají lépe než opasek a hlavně jsou značně pohodlnější, se můžeme pobavit o tom, jak správně kšandy nosit. To se dozvíte již v našem příštím příspěvku.