Historie dnešní kravaty – kdy a jak vznikla?

Móda nošení doplňků oblečení uvázaných kolem krku má poměrně dlouhou tradici sahající minimálně stovky let do minulosti. Různé varianty šál, kravat či šátků mohou mít jednak své praktické opodstatnění, neboť jejich nositele chránily před chladem, ale také svou módní funkci, která poukazuje na status majitele či jeho zařazení k určité skupině. 

 

Původ dnešní kravaty

 

S první generací dnešních kravat přišli chorvatší žoldáci, které si během třicetileté války (1618 až 1648) najímal francouzský král Ludvík XIII. Takto také kravata údajně získala svůj název, který je odvozen od slova „cravat“, jež odkazuje na slovo „Croat“, tedy Chorvat. Když se poté dostal na trůn Ludvík XIV, staly se ve Francii kravaty velmi populárními. 

 

hunters-race-MYbhN8KaaEc-unsplash

 

Pokud bychom však šli do historie ještě o něco dál, zjistili bychom, že určitou formu šátků/kravat nosily již římské legie. V tomto případě je pravděpodobně měly chránit před nepřízní počasí a zároveň označovat jejich příslušnost ke konkrétní jednotce. Šátky uvázané kolem krku rovněž údajně sloužily k identifikaci otroků. 

 

Proč vlastně nosíme kravaty? 

 

V dnešním světě jsou kravaty nejčastěji symbolem určitého společenského postavení, často jsou však také pouhou součástí pracovního stejnokroje či je můžeme vídat jen jako módní doplněk. Jejich praktická funkce ochrany krku před chladem již dávno zmizela. 

 

I tak má však nošení kravaty své výhody. U zavalitějších postav může kravata opticky zeštíhlit, v jiných případech zase může poukázat na vkus jejího nositele, ať už proto, že pěkně ladí s dalšími doplňky nebo pro zajímavý design kravaty samotné. Existuje spousta druhů kravat různé šířky, materiálů, vzorů i typů.

 

Pokud se řadíte spíše mezi konzervativce, určitě neuděláte chybu s tmavě modrou kravatou. Pokud se chcete více „odvázat“, můžete vyzkoušet například kravatu červenou nebo rovnou sáhnout po některém z desítek zajímavých vzorů, které máme v nabídce. 

 

jude-beck-97Z3GAsUXqk-unsplash

 

Od klasických kravat o šířce 7 centimetrů až po slim kravaty o šířce 5 centimetrů, každý si přijde na své. Pokud máte práci, která vyžaduje nošení obleku s kravatou, doporučujeme mít na každý den kravatu jinou, čímž dáte možnost „vydechnout“ předešlý den uvázané kravatě a zároveň tak obměníte svůj outfit.

 

Nechat kravaty na několik hodin viset je důležité u kravat syntetických i z organických materiálů, neboť tak dostanou šanci se pěkně vyrovnat. Rozhodně nedoporučujeme nechávat kravaty uvázané. Ačkoliv je možná pohodlnější pouze dotáhnout uzel, vaše kravaty vám za to rozhodně nepoděkují, neboť dojde k zpravidla neodstranitelnému pokrčení v místě uzlu. Dvojnásob toto doporučení platí u kravat vyrobených ze syntetických materiálů.