Pro muže: Co si na sebe vzít na svatbu?


Ženíte se? Jste pozváni na svatbu? Nevíte, co si na sebe vzít? 

 

Pokud jste si aspoň na jednu otázku odpověděli ANO, pak čtěte pozorně! Poradíme Vám jaké doplňky k obleku volit.

 

 

  

Kravata nebo motýlek?

 

Volíte mezi kravatou nebo motýlkem? Ani jedna volba není špatně. Kravata i motýlek jsou na stejné společenské úrovni. Záleží tak na každém z Vás, v čem se cítíte lépe. 

 

Kravatu v dnešní době nosí skoro každý. Chcete-li se odlišit, volte motýlek. Nezapomínejte ale, že Vám musí slušet. Pokud Vám motýlek nesluší, zvolte radši starou dobrou klasiku alá kravata.

 

Ženichovi pak doporučujeme volit svatební kravatu (regatu), tedy ne tu klasickou, kterou nosíme občas každý z nás. Svatební kravata má zpravidla zdobenější vzor i uzel. Nosí se také často spolu se společenskou vestou. Věřte, že tak lépe vyniknete mezi ostatními svatebčany. 

 

Více svatebních kravat ZDE

 

 

Motýlek, doplněk elegánů, je decentnější oproti kravatě. Vzít si ho můžete na jakoukoliv slavnostní událost a rozhodně nikoho nepopudíte, ba naopak. Pamatujte si ale, že pro muže širší postavy, nemusí být vždy motýlek to pravé ořechové. Motýlek na těle širší postavy zaniká. Pokud jste širší postavy, doporučujeme volit kravatu, která lépe vyplní prostor mezi límcem. 

 

  

  

 

Nezapomínejte na kapesníček!

 

Kapesníček je dost často podceňovaným doplňkem. Někteří muži si vezmou na svatbu pouze kravatu a tím to končí. Chcete-li ale vypadat důstojně a sklidit nejednu pochvalu, pak nezapomínejte doplnit vzhled kapesníčkem. Barvu kapesníčku vybírejte podle barvy saka. Ke každé barvě se hodí trochu něco jiného. Většinou platí, že k tmavšímu saku (černé, tmavě modré, tmavě šedé) se více hodí světlejší kapesníčky, naopak k světlému saku, jako jsou béžová a světle šedá saka, se více hodí tmavší kapesníček. Tohle pravidlo se ovšem nedá stáhnout na všechny barvy, tak lehké to opravdu není. 

 

 

Černé sako

K černému saku doporučujeme volit mezi klasickou bílou, červenou, žlutou či světle modrou barvou kapesníčku. 

 

 

Šedé sako

 

K světle šedému sako se velmi hodí tmavě modrý, černý, bordó či červený kapesníček. K tmavě šedému pak zase bílý či světle modrý.

 

 

Béžové sako

 

K béžovému saku volte bílý, modrý, fialový, ale i třeba tmavě žlutý kapesníček.

 

 

Modré sako

 

K modrému saku doporučujeme světle modrou, červenou, žlutou, ale i bordó nebo bíloi barvu kapesníčku.

 

 

  

Doporučení jsou pouze pro základní představu. Pokud si nevíte rady, doporučujeme kouknout na Pinterest, zde určitě najdete inspiraci. 

 

 

 

 

 

Slavnostní vesty

 

Slavnostní vesta se nosí spolu se sakem a svatební kravatou, nejčastěji pak právě na svatbu. Barvu vesty vybírejte v podobném odstínu jako máte kalhoty a sako.

 

V dnešní době však můžete pro běžnější look sako vynechat a vzít si jen košili a vestu. Co na to říkáte? 

 

 

banner vesty 

Zdroj: Pinterest.com

 

 

 

 

 

TROCHA INSPIRACE

 

 

Pro denní příležitosti volte světlejší odstíny, na večer zase opak, tmavší odstíny. Tohle pravidlo platí jak pro motýlek, tak i pro kravatu.